Robotik Yöntem Akciğer Kanserinde Sağlıklı Nefes Sunuyor
AKCİĞER KANSERİNDE ROBOTİK YÖNTEM SAĞLIKLI SOLUNUM SUNAR
Akciğer kanserinin erkeklerde kadınlardan daha sık görülen bir kanser türü olduğu belirtiliyor. Tütün ürünlerinin tüketiminin artmasıyla birlikte toplumda akciğer kanseri görülme sıklığı da artıyor. Ancak akciğer kanseri hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte akciğer kanseri tedavisinde robotik cerrahinin mümkün olması hem hastaya hem de hekime büyük rahatlık sağlıyor. Doç. Memorial Bahçelievler Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr.Murat Akkuş, “Akciğer Kanseri Bilinçlendirme Ayı”nda akciğer kanseri tedavisinde robotik cerrahinin avantajları hakkında bilgi verdi.
Tedaviye hastaya özel olarak karar verilir
Akciğer kanseri, akciğer hücrelerinin kontrolsüz ve olağandışı büyümesi sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. Akciğerler vücudun oksijen alışverişini sağlayan önemli bir organdır. Akciğer kanseri bu organın işlevselliğinin önemli ölçüde bozulmasına ve solunum işlevini yerine getiremez hale gelmesine neden olur. Akciğer kanserinde tedavi seçenekleri; Kanserin türüne, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Akciğer kanserinin ana tedavi yöntemi cerrahidir. Akciğer kanseri tedavisinde robotik cerrahi yöntemi hızla yaygınlaşıyor.
Cerrah robotik kolları kontrol ederek ameliyat gerçekleştirir
Robotik cerrahi; Cerrahların robotik kollar ve hassas aletler kullanarak cerrahi işlemleri gerçekleştirdiği bir teknolojidir. Robotik cerrahi sistemi, cerrahın hareketlerini hassasiyetle büyüterek daha minimal ve kontrol edilebilir cerrahi müdahaleler yapmasına olanak sağlar. Bu teknoloji; Hastanın ameliyat edilecek alanına göre yerleştirilen robot, konsol ve ameliyat ekibinin ameliyatı takip etmesini sağlayan ekranlı kuleden oluşan sistemdir. Robotik cerrahide cerrah konsol başında oturur ve robotik kolları kullanarak cerrahi işlemleri gerçekleştirir. Bu kollar kapalı bir sistem içerisinde cerrahın hareketlerinin ameliyat alanında hassas bir şekilde uygulanmasını sağlar.
Robot bazı dar ve derin alanlarda çalışma imkanı sağlıyor
Robotik cerrahi kapalı cerrahinin bir şeklidir. Robotik cerrahi ameliyat sırasında hastayı en az travmatize eden yöntem olarak kabul ediliyor. Kesilerin daha az ve küçük olması, kan kaybının daha az olması, dar ve derin yerlerde daha kolay çalışılması, solunum fonksiyonlarında daha az azalma gibi nedenlerle daha hızlı iyileşme ve sosyal hayata dönüş avantajları sunar. Ayrıca akciğer kanseri ameliyatlarında lenf bezlerinin tamamen çıkarılması geride tümör kalmaması açısından çok önemlidir. Bazı dar ve derin yerlerdeki bezlerin robotla tamamen çıkarılabilmesi, kanser cerrahisinde ve sonuçlarında büyük başarı sağlıyor.
Robotik cerrahi ile tüm lenf bezlerinin alınması mümkündür.
Akciğer kanseri hayati bir sağlık sorunudur ve en etkili yöntemle tedavi edilmesi gerekmektedir. Teknoloji ve ameliyatın birleşimi sayesinde robotlar kullanılarak yapılan akciğer kanseri ameliyatlarında hastalar daha hızlı iyileşiyor, daha hızlı taburcu oluyor, iş ve sosyal hayata dönebiliyor. Daha da önemlisi kanser cerrahisi prensiplerine uygun olarak lenf bezlerinin tamamen çıkarılmasıyla konforlu ve uzun yaşam beklentisini en yüksek oranda karşılamanın yoludur.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı