Ekonomi

Buğdayın atası Siyez üretimi artıyor

ORDU (İGFA) – Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in, ilin tarım ve hayvancılık potansiyelinin daha verimli hale getirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kişilerle işbirliği içinde başlattığı çalışmalar meyvesini verdi.

2020 yılında başlayan çalışmalarla üretimine başlanan ve ilk üretimden elde edilen buğdaylarla ekmek üretilerek vatandaşların tüketimine sunulan siyez buğdayının üretim alanı her geçen gün artıyor. OBB Tarım ve Hayvancılık Dairesi Başkanlığı ile Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla toprağın merhametiyle harmanlanan insan emeği, üretken bir güce dönüşüyor.

MESUDİYE’DE EYEZ BUĞDAY TOHUMLARI DAĞITILDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in gelir getirici projeleri arasında yer alan “Siyez Buğdayı Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Mesudiye İlçesi’nde faaliyet gösteren üreticilere 20 bin kilogram Siyez buğdayı tohumu dağıtıldı.

Siyez Buğdayı Dağıtım Törenine Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, Mesudiye Kaymakamı Bahri Gökalp, Mesudiye Belediye Başkanı Muammer Özer, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ekrem Uğurlu, davetliler ve üreticiler katıldı.

160 TON HASAT BEKLENİYOR

800 dekar alana ekilen siyez buğdayı tohumlarıyla 160 ton siyez hasadı yapılacak. Tarıma kazandırılan atıl tarım arazisi dekarı 31 bin 200 dönüme çıkacak.

Buğdayın Önemi

Siyez buğdayının tarihi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Siyez buğdayı klasik biçimde üretilmekte ve öğütme işlemi klasik biçimde gerçekleştirilmektedir. Siyez buğdayı işlenmemiş olması ve besin değerinin yüksek olması nedeniyle günümüzde en çok tercih edilen buğday türlerinden biridir.

Siyez buğdayından yapılan bulgur, ekmek vb. Eserler antioksidanlar açısından son derece zengindir. Bu özelliğinden dolayı hücre yapısının korunmasını sağlar ve yaşlanma belirtilerini geciktirir. Mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda posa ve lif açısından da zengin bir üründür.

merkez-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu